Hoe betrekt u patiënten bij de ontwikkeling van eHealth?

‘Uiteindelijk doen we het voor de patiënt’ hoor ik vaak. Dit suggereert echter dat de patiënt pas als laatst belanghebbende een rol speelt bij de inzet van nieuwe innovaties in de zorg! Waarschijnlijk heb ik het zelf ook weleens gezegd. Maar ik geloof dat de beste innovaties ontstaan wanneer de patiënt van meet af aan betrokken wordt. Daarom in dit blog 3 belangrijke uitgangspunten die iedereen in de zorg voor ogen zou moeten houden.

Het mag geen nieuws meer zijn dat wanneer je patiënten beter betrekt bij de ontwikkeling en inzet van eHealth diensten, dit een stuk gemakkelijker tot betekenisvolle resultaten leidt. Niet alleen voor de ontwikkeling van eHealth, zoals telemonitoring, is het betrekken van de patiënt van groot belang, maar juist ook om de continuïteit te kunnen waarborgen en om te zorgen dat de patiënt niet binnen een maand al is afgehaakt.

Maar, hoe betrek je die patiënten dan?

1. What’s in it for them? Maak de voordelen duidelijk

Wat levert die nieuwe ontwikkeling in de ogen van de patiënt op? Het klinkt vrij logisch dat een nieuwe toepassing voor de patiënt van toegevoegde waarde moet zijn, maar de praktijk leert dat dit niet altijd concreet wordt gemaakt naar de patiënt toe. Bovendien zit er nog weleens verschil tussen dát wat de patiënt graag zou willen, en dat wat de zorgverlener graag ingezet zou willen zien. 'Bovendien zit er nog weleens verschil tussen dát wat de patiënt graag zou willen, en dat wat de zorgverlener graag ingezet zou willen zien'

Ik geef een voorbeeld. Onlangs hoorde ik een zorgverlener roepen dat zij zelf niet echt de toegevoegde waarde inzag van het kunnen meten van activiteit bij haar patiënten. De patiënten zelf lieten echter weten graag juist wel zelf dagelijkse stappen bij te willen houden.

Als dit een patiënt motiveert om zijn of haar gezondheid te blijven monitoren, dan is dit wat mij betreft de eerste en snelste weg naar succes!

Niet alle aspecten van een nieuwe eHealth dienst hoeven waardevol te zijn voor de zorgverlener én de patiënt. Natuurlijk is het essentieel dat zorgverleners de juiste tools in handen hebben om de patiënt goed te kunnen monitoren op afstand, maar feit is ook dat er soms net iets extra’s nodig is om het voor de patiënt aantrekkelijk te maken om het daadwerkelijk te blijven gebruiken.

2. Beantwoord de ‘waarom’ vraag!

Om de voordelen duidelijk te maken aan patiënten, zal u moeten weten waarom patiënten eHealth technologie accepteren en gebruiken. Wat is voor hen die trigger om het te gaan inzetten voor een langere periode?

De theorie laat zien dat een aantal factoren invloed hebben op de beslissing van de patiënt om een nieuwe technologie te gaan gebruiken. Eén factor is bijvoorbeeld bij telemonitoring de mate waarin de patiënt is overtuigd dat het gebruik ervan zijn of haar prestaties zal vergroten. Een voorbeeld is de patiënt die zich fitter is gaan voelen sinds het moment dat hij weer dagelijks een blokje om durft te lopen, omdat hij ziet dat het goed met hem gaat en weet dat er iemand over zijn schouders meekijkt.

Een tweede factor is de mate waarin de patiënt gelooft dat het gebruik hem of haar bevrijdt van inspanningen. Zoals het geloof bij COPD-patiënten dat het dagelijks monitoren van hun conditie hen meerdere intensieve ritjes naar het ziekenhuis kan besparen.

Zorg dus dat u de ‘waarom’ vraag helder hebt en dit overtuigend kunt brengen aan de patiënt.

3. Vergeet de impact voor de mantelzorger niet

Niet alleen voor de patiënt zelf kan een eHealth innovatie een enorm positieve bijdrage leveren. Juist ook voor de mantelzorger kan het een enorme impact hebben. Dit wordt nogal eens onderschat. 'Juist ook voor de mantelzorger kan eHealth een enorme impact hebben. Dit wordt nogal eens onderschat'

Zo sprak ik onlangs een patiënt en diens vrouw op een georganiseerde patiëntenavond. De patiënt was een aantal maanden ervoor geopereerd aan kanker. Aan de mantelzorger stelde ik de vraag hoe het voor haar was, nu haar man na de operatie weer terug was uit het ziekenhuis. Haar ogen schoten vol tranen.

Ze vertelde dat ze deze tijd enorm angstig vond. Het feit dat haar man in relatief goede conditie naar het ziekenhuis toeging, en eenmaal thuis na de operatie er enorm belabberd uitzag. Onwetend of deze conditie op dat moment bij haar man hoorde vanwege de operatie, of dat er toch nog iets niet goed was.

Een steuntje thuis, zoals het thuis kunnen meten van een aantal vitale functies, de dokter laagdrempelig kunnen spreken en feedback ontvangen om te zién dat deze situatie passend is voor haar man op dat moment, zou ook voor haar enorm waardevol zijn.

Vergeet dus ook niet de impact die een eHealth innovatie kan hebben voor de mantelzorger. Bovendien voor de patiënt zelf kan dit vaak ook een enorme geruststelling zijn.

Eén eHealth recept werkt niet

Iedere patiënt is anders en de zorg zal niet voor niets veel meer op maat moeten. De persoonlijke voorkeuren van de patiënt, de aard van de ziekte en de ziektelast die elke patiënt weer anders ervaart, zorgt ervoor dat één en hetzelfde eHealth recept dan ook niet voor elke patiënt zal werken.

De inzet van een nieuwe eHealth dienst bij de 60-plusser die alle nieuwe gadgets al heeft uitgeprobeerd, is niet de grootste uitdaging. Het is een kunst om ook te zorgen dat de wat lager opgeleide of de wat minder mondige patiënt zich aangetrokken voelt om een nieuwe eHealth dienst te gaan gebruiken.

Kwaliteit van zorg verbeteren

We willen allemaal de beste zorg leveren aan patiënten. Zorg die we zelf ook graag zouden willen ontvangen wanneer we die nodig hebben, of zorg die je verwacht wanneer je naaste familielid dit het hardste nodig heeft. Of dit nu om de inzet gaat van een dienst als telemonitoring of de zorg die gegeven wordt wanneer we zelf opgenomen liggen in het ziekenhuis. Als patiënten het gevoel krijgen dat de zorg niet is afgestemd op hun eigen wensen en behoeften, dan is succes en groot gebruik ver te zoeken. 'Als patiënten het gevoel krijgen dat de zorg niet is afgestemd op hun eigen wensen en behoeften, dan is succes en groot gebruik ver te zoeken'

Vandaar dat ik u in dit blog deze 3 belangrijke uitgangspunten vertelde die ik zelf heb ervaren bij de ontwikkeling van nieuwe, soms nog op te zetten, innovaties. eHealth is een compleet nieuwe manier van werken. We staan in mijn optiek nog aan het begin! Daarom is het des te belangrijker om patiënten daar vroegtijdig bij te betrekken.

Ik ben nieuwsgierig. Hoe zijn uw ervaringen? En hoe betrekt u patiënten vroegtijdig bij nieuwe eHealth diensten? Graag ga ik in gesprek met u via Twitter en LinkedIn!

Als Product Researcher bij FocusCura sta ik met mijn ene been in de wereld van geavanceerde thuiszorgtechnologie en met mijn andere been sta ik als PhD candidate tussen de patiënten en zorgverleners in het UMC Utrecht om wetenschappelijk onderzoek te doen. In dit blog geef ik updates over mijn promotieonderzoek ‘A Safe Path from ICU to Home’ en de ontwikkelingen rondom het onderzoek naar cVitals.