Doe het voor de ouderen, niet voor het innoveren zelf

27 mei 2016

Dagelijks rijd ik door heel Nederland om zorginnovaties te installeren bij ouderen en chronisch zieken. Dit doe ik samen met meer dan 30 collega’s. We horen bijzondere, grappige en mooie verhalen, maar komen soms ook schrijnende situaties tegen. In dit blog deel ik enkele ervaringen uit de praktijk.

Zodra ik hoor wat ouderen meemaken, zwermt een gevoel door me heen dat ik ze wil helpen. Het begon allemaal door mijn vader. Hij was destijds werkzaam als installateur bij zorgorganisatie ZuidZorg. Ik raakte nieuwsgierig door de diverse ervaringen die hij meemaakte.

Ik dacht, zo vader zo zoon. Ik wil ook een stukje zorg wegnemen bij deze doelgroep en zo de dagelijkse omstandigheden een beetje verlichten. Mijn doel is nu dan ook om mensen, zoals ouderen en mensen met beperkingen te helpen door zorgoplossingen te bieden waar zij echt iets aan hebben.

Dit soort hulpmiddelen ondersteunen mensen waardoor ze beter kunnen leven en langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ik zelf merk dit op uit de antwoorden van de klanten zelf. In het begin zien ze er tegenop en daarna valt het uiteindelijk wel mee.

‘Ik kan daar niet mee overweg’

‘Ze kunnen via de moderne technologieën in contact komen met de zorg, kinderen en bekenden’

Iets wat ik bijvoorbeeld veel ouderen hoor zeggen tijdens installaties: ‘ik kan daar niet mee overweg. Als ik de kinderen ermee om zie gaan, die doen net of ze het jaren kennen.’

Ik vind het heel leuk om hierop in te spelen, door te zeggen dat het juist hen ook lukt. Door in jip-en-janneketaal uitleg te geven, de onzekerheid weg te nemen en in positieve zin om te draaien. Zo creëer ik bij ouderen toch een positieve situatie om het te gaan proberen.

In de laatste fase van de uitleg merk ik dat zij er ineens over te spreken zijn. Er gaat een wereld voor ze open. Ze kunnen via de moderne technologieën in contact komen met de zorg, kinderen en bekenden. En dat doet ouderen zoveel goed.

Wie komt er als er iets aan de hand is?

Laatst sprak ik een mevrouw die aangaf dat ze zich druk maakte over wat er nu precies gebeurt als er iets aan de hand is. Ze was moeilijk ter been en ook vereenzaamd. Haar kinderen zijn op leeftijd en wonen ver weg, en haar familie kan niet altijd langs komen.

Toen ik binnenkwam barstte zij los met verhalen over wat ze allemaal moest doorstaan. Op zo’n moment maak ik daar gebruik van door mevrouw juíst haar ervaringen te laten vertellen. Dit om haar hoofd vol emoties een beetje leeg te maken. Ik spring erop in, door te zorgen dat het alarmapparaat wordt aangesloten en te zeggen dat zij zich geen zorgen meer hoeft te maken dat er niemand is.

Zij was erg opgelucht en blij na mijn instructie over hoe het werkt. Dat ze in elk geval op de knop kan drukken en ervan uit kan gaan dat er echt zorg komt.

Moeilijke situaties horen erbij

'Soms kom ik in een situatie terecht waarvan ik zelf even schrik’

Soms kom ik ook in een situatie terecht waarvan ik zelf even schrik en bij mezelf denk… heb ik het misschien verkeerd gedaan?

Zo kwam ik laatst binnen bij een man in een rolstoel. Hij zei: ‘kom binnen en doe je ding.’ Ik vroeg hem of hij een simkaart had liggen die ik kon gebruiken voor de iPadinstallatie. Hij maakte zich al een beetje druk en zei: ‘ik weet het niet, ik weet het niet.’ Ik antwoordde daarop: ‘maakt u zich geen zorgen, ik bel ter informatie voor een oplossing.’

Echter ik legde alleen op dat moment mijn eigen iPad op één van zijn tekeningen die hij zojuist had gemaakt. Toen werd hij behoorlijk boos.

Later kwam ik erachter dat hij hier niks aan kan doen wegens zijn beperkingen. Op dat moment voelde ik wel even een weerstand waarmee ik om moest gaan. Ik overwin dit soort omstandigheden door erop in te spelen, door de klant op zijn gemak te stellen en meteen tot een oplossing te komen. Uit nood kan iemand, zoals van de zorg bijspringen en de nare situatie wegnemen. Zodat daarna alsnog de zorgoplossing in kan worden gezet, waardoor de klant zich toch nog op zijn gemak gaat voelen.

EHealth om langer zelfstandig thuis te blijven wonen

‘Het gaat vaak om kleine dingen waar wij wel bij stil moeten staan’

De beschreven situaties zijn allemaal voorbeelden die mijn collega installateurs herkennen. Het gaat vaak om kleine dingen waar wij wel bij stil moeten staan. Mijn advies is dan ook: help ouderen zoals je je eigen ouders wil behandelen en je later ook zelf verwacht van een ander die jou helpt op oudere leeftijd.

We zien ook in onze dagelijkse werkzaamheden dat de eHealth toepassingen echt nodig zijn. Vooral voor mensen die vaak vallen is een cAlarm nodig om te voorkomen dat zij uren op de grond liggen. Of voor mensen die te vaak medicijnen vergeten in te nemen en zichzelf beter voelen doordat ze een cMed gebruiken. Of voor mensen die vereenzamen of niet weten of ze bepaalde zaken in de hand hebben en daardoor betere controle hebben in combinatie met een iPad voor zorg op afstand.

Het motiveert mij enorm om hiermee bezig te zijn. Ik maak elke dag mee dat wanneer ik bij een klant ben geweest en op het punt sta de deur uit te gaan, dat ik op dat moment zie dat zij zich op hun gemak voelen en een vrolijk gezicht hebben. Ze zijn blij dat ik het werk heb gedaan. Hier doe ik het voor!

Sinds 2014 ben ik installateur bij FocusCura. Ik installeer eHealth oplossingen als cAlarm, iPads voor zorg op afstand en cMed. Zorgtoepassingen waarbij ouderen en chronisch zieken zelf de regie kunnen houden en waarmee een stukje van het onzekere gevoel bij hen wordt weggenomen. Ik wil ook een stukje zorg wegnemen bij deze doelgroepen. Daar doe ik het voor!