Een terugblik en belangrijkste lessen

16 december 2016

Nog een paar weken en dan sluiten we 2016 af. Een jaar waarin er veel gebeurd is, met name op het terrein van leiderschap. Op wereldschaal werd Donald Trump tegen alle verwachtingen in de ‘president-elect’. In Nederland presenteerden de politieke partijen hun leiders om de verkiezingen mee in te gaan. En ook op het terrein van innovatie en zorg stond leiderschap centraal. Daarover schrijf ik dit blog, want leiderschap brengt de verantwoordelijkheid om te delen met zich mee. Dus deel ik graag onze belangrijkste lessen. Maar eerst: een korte terugblik.

eHealth-leiders in 2016

2016 startte met de Elektronicabeurs CES in Las Vegas. Veel bedrijven op het gebied van eHealth-apparatuur gebruikte dat podium om hun nieuwste ontwikkelingen te tonen. (bron: SmartHealth) Zo kondigde IBM Watson een samenwerking aan met Medtronic op het gebied van diabetes en waren de hypertensie-specialisten in de wereld in vervoering over de Omron horloge-bloeddrukmeter voor 24-uursmetingen.

Maar hoe interessant ook, dit event was eigenlijk nog maar de start voor wat we later het jaar te zien kregen in ons eigen land. Trots toonde Nederland, als Europees voorzitter en gastheer van de eHealth Week, aan tot de innovatie-koplopers binnen Europa te behoren. Vele sprekers, zorgverleners en collega-ondernemers vertelden over hun ervaringen of maakten nieuwe projecten bekend.

eHealth academisch

‘continuum of care'Zo kondigde UMC Utrecht haar projecten op het gebied van ALS, Jeugdreuma en Hypertensie aan. Middels apps kunnen patiënten thuismetingen doen binnen het door UMC Utrecht genoemde ‘continuum of care’. Een heuse doorbraak omdat de thuismeetgegevens van patiënten nu echt IN het dossier van de medisch specialist in het ziekenhuis (Chipsoft in het UMC Utrecht) terecht komen. Na ontslag kunnen deze meegenomen worden naar het revalidatiecentrum (ALS) of naar de huisarts waar het in het HIS (bv. Promedico bij huisarts Bart van Pinxteren in Utrecht) beschikbaar is. 

'Dat is leiderschap op het gebied van bewijsvoering'We zijn erg benieuwd naar de resultaten van de onderzoeken die UMC Utrecht naar deze en andere eHealth mogelijkheden start. Want dat onderzoek is belangrijk. Zoals professor Chavannes van het LUMC ook liet zien met het in het prestigieuze British Medical Journal gepubliceerde onderzoek naar Thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). De website leidde tot een drastische afname van het aantal telefonische en korte consulten bij de huisarts. Dat is leiderschap op het gebied van bewijsvoering.

Doorbraak in financiering van eHealth

Het ondersteunen van patiënten thuis was sowieso een centraal thema in 2016. Naast UMC Utrecht waren er meerdere ziekenhuizen die aan de slag gingen met beeldzorg en thuismeten voor bijvoorbeeld COPD-patienten of hartfalen-patiënten, zoals het MC Slotervaart, St. Anna ziekenhuis, Deventer ziekenhuis, Heartlife klinieken of VieCuri. Maar dat niet alleen. Er kwam ook een doorbraak op dit terrein: de financiering van eHealth. Verzekeraars Zilveren Kruis en Menzis waren de eerste die eHealth voor chronisch zieken meerjarig inkopen bij Cardiologie Centra Nederland (HartWacht) en Slingeland/Sensire (COPD in Beeld). Een hele belangrijke stap die ongetwijfeld navolging krijgt.

Nieuwe generatie eHealth

En tenslotte lieten we zelf als FocusCura ook van ons horen. Zo maakten we, als eerste Apple Mobility Partner in Nederland, bekend een compleet nieuwe generatie eHealth te lanceren. Nieuwe producten die nu al beschikbaar zijn en die we samen met onze thuiszorgpartners vandaag de dag in de zorg introduceren, zoals onderstaande video laat zien.

Toch ook: vragen…

'Ik noem dat eerder een gap, een kloof tussen zorg en technologie'Was het dan alleen maar hosanna dit jaar? Je zou het bijna denken, zeker als je in de eHealth Monitoring 2016 van NICTIZ leest dat maar liefst 97% van de Nederlandse zorgmanagers en zorgbestuurders innovaties nodig vindt. Om zo voorbereid te zijn op de toekomst. Mooi! Dus het zit wel goed met de implementatie van eHealth in Nederland. Of toch niet?

Toch niet helemaal. Dezelfde voortgangsrapportage op de doelen die het kabinet stelde, vertelt namelijk dat nog geen kwart van de zorgprofessionals gebruik maakt van eHealth toepassingen. Ik noem dat eerder een gap, een kloof tussen zorg en technologie. Maar hoe kunnen we die overbruggen gelet op de positieve resultaten zoals in het begin van dit blog genoemd?

Financiering, acceptatie en onbekendheid

Om bruggen te bouwen is het allereerst noodzakelijk te zien en te snappen waar de knelpunten zich bevinden. Een veel genoemd knelpunt is financiering; slechts 40% van de ondervraagde managers geeft aan voldoende te kunnen investeren in innovaties. Een ander knelpunt is acceptatie. Zorgverleners bieden de mogelijkheid aan, maar de patiënt gebruikt het niet. Oftewel, gebrek aan acceptatie en onbekendheid onder patienten.

Samenwerken is en blijft de sleutel

Eerder dit jaar, schreef ik een blog met de titel "Stop met implementeren van eHealth" (overigens de best gelezen blog dit jaar!) waarin ik pleitte om eHealth niet als doel te beschouwen maar onderdeel te laten zijn van een lange termijnvisie en strategie hoe je zorg beschikbaar, betaalbaar en van hoge kwaliteit kunt houden. Naast leiderschap, betrokken zorgverleners en clienten, is samenwerken daarbij heel hard nodig om klaar te zijn voor de nieuwe zorgwereld.

Door samen te werken en te leren van elkaar, kunnen we immers de succesfactoren die innovatie in de zorg doen laten slagen vergroten en zo de kloof overbruggen. 'Yes, we can'Want zorgorganisaties die succesvol innoveren, richten zich op ‘we doen het’ en gaan zelf, kleinschalig aan de slag. En juist zij tonen leiderschap. Door niet over eHealth te praten, maar door het gewoon te doen en door bereid te zijn hun lessen te delen zodat anderen ervan kunnen leren.

Practice what you preach

Om zelf niet aan de zijlijn te staan, immers you practice what you preach, heeft een speciaal FocusCura-team onze belangrijkste lessen van afgelopen jaar over het succesvol implementeren van eHealth verzameld. En dat deden we niet alleen. We zijn er trots op dat onze partners Cardiologie Centra Nederland, Zilveren Kruis, ZZG zorggroep en De Zorggroep in interviews met ons team hun kennis wilde optekenen in een '15 praktische inzichten over eHealth implementatie' whitepaper. Dat staat nu boordevol waardevolle informatie en behandelt de knelpunten financiering, acceptatie en opschaling uitvoerig. Inclusief 15 lessen van de mensen van deze zorgorganisaties en verzekeraar die het zelf in hun organisaties voor elkaar kregen. Ik wil hen dan ook bedanken voor hun openheid.

Whitepaper ‘eHealth doe je zo’

En wil je zelf eigenlijk vandaag al aan de slag met jouw plan voor 2017? En wil je daarvoor weten hoe en wanneer je bijvoorbeeld eHealth vergoed kunt krijgen? En waar je rekening mee moet houden als je eHealth voor alle zorgmedewerkers en clienten beschikbaar wilt maken? Download dan de gratis whitepaper ‘eHealth doe je zo’ op focuscura.nl/nl/vandaag.

Want digitale zorg is niet van morgen.

Dat is van vandaag.