Omdat de personenalarmering het altijd moet doen

13 oktober 2016

Graag neem ik u mee op pad. Elke dag installeer ik zorginnovaties waaronder personenalarmeringen bij kwetsbare mensen thuis. Wat daar allemaal bij komt kijken? Meer dan u misschien denkt. In dit blog deel ik mijn ervaringen uit de praktijk.

De mensen waar ik een personenalarmering installeer zijn heel divers. Zo kom ik bijvoorbeeld bij oudere mensen thuis die alleen of samenwonen. Bij mensen met een beperking die zorg nodig hebben. En bij mensen die bedlegerig zijn, of niet lang meer hebben te leven, epilepsie hebben of een ziekte waardoor ze in kritische situaties terecht kunnen komen.

Ook kom ik regelmatig bij mensen die weinig tot niets mankeren, maar voorbereid willen zijn op hetgeen hen zou kunnen overkomen. Dit ook omdat familie, kennissen of vrienden werken of ver weg wonen.

Waarschuwen in geval van nood

''Voor al deze mensen is het heel belangrijk dat de personenalarmering het doet'' Voor al deze mensen is het heel belangrijk dat de personenalarmering het doet, zodat zij altijd de zorg kunnen waarschuwen in geval van nood. Voor ik op pad ga, bereid ik mij daarom goed voor.

Zo loop ik de avond voor een installatie alles door en noteer ik wat ik allemaal nodig heb. ’s Ochtends haal ik de apparatuur en andere benodigdheden op in het magazijn en check ik of het compleet is. Ik controleer bijvoorbeeld op losse snoertjes, stekkertjes, hulpstukjes voor de zenders, schroefjes, handleidingen en meldbankstickers. En ik neem altijd reservemateriaal mee, zoals extra apparaten, zenders, accu’s, enzovoort.

Zodra ik weet dat ik alles heb, vertrek ik met een gerust hart naar de eerste cliënt.

Controleren of alles werkt

Een installatie bestaat uit een aantal stappen. Bij aankomst pak ik alle spullen uit mijn auto, bel aan, stel mij netjes voor en leg de cliënt in alle rust uit wat ik precies ga doen. Daarna installeer ik de techniek.

Vervolgens neem ik samen met de cliënt door hoe de personenalarmering werkt wanneer er iets aan de hand mocht zijn. In de testfase controleren we of de verbinding werkt en de contactgegevens kloppen. Ook laat ik de cliënt op de noodknop drukken. Hierna volgt een gesprek met de centralist. En als dit allemaal klopt, check ik of de aanwezige telefoons het nog doen.

''Uiteindelijk zijn cliënten altijd blij dat er een personenalarmering is aangesloten' De laatste stap bestaat vooral uit het beantwoorden van vragen van de cliënt of het wegnemen van onduidelijkheden. Uiteindelijk zijn cliënten altijd blij dat er een personenalarmering is aangesloten, omdat het een veilig gevoel geeft.

Oplossen van storingen is van levensbelang

En dan is het klaar? Nou nee. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden doe ik ook storingsdiensten. Het is namelijk heel belangrijk dat storingen zo snel mogelijk worden opgelost. Vooral voor mensen die echt afhankelijk zijn van personenalarmering. Dit omdat zij aan de zuurstof zitten, bedlegerig zijn of omdat zij het aan hun hart hebben. Het waarschuwen van de zorg is dan van levensbelang.

Zo belde een dochter mij eens bezorgd op namens haar moeder. Ze vertelde dat de personenalarmering niet werkte. Zij had al van alles getest en kwam er zelf niet uit. Haar moeder lag op bed, heel ziek en aan de zuurstofbeademing. Alarmering was dus zeker van groot belang.

Toen ik ter plaatse was, kon ik gelukkig vrij snel de storing verhelpen. De dochter en haar moeder zo gerustgesteld te zien, dat doet mij heel goed. Als ik zo’n situatie aantref, dan vergeet je dat niet makkelijk.

Wanneer de personenalarmering het niet doet

Waar ik mij het meest zorgen over maak, is wanneer er bekend is dat er diverse alarmapparaten buiten dienst zijn in verband met een telefoniestoring. Het enige wat je dan kunt doen, is hopen dat de desbetreffende telecomprovider het zo snel mogelijk oplost.

Wat ook zeer frustrerend is, is wanneer ik bij een klant kom en erachter kom dat de telefoon kort buiten dienst heeft gelegen in verband met werkzaamheden aan de telefoonlijn. Dit gebeurt vaak in de avond of in de nacht. Het is natuurlijk helemaal niet prettig als een personenalarmering maar blijft melden dat er iets aan de hand is.

''Superfijn dat ze deze technologie ook blijven doorontwikkelen!'' Zijn dit soort storingen niet te vermijden? Niet zo lang een personenalarmering via de vaste telefoon- of internetlijn werkt. Gelukkig kan ik bijna een nieuw type personenalarmering installeren. Dit systeem werkt zonder vaste lijn en blijft daardoor ook werken in geval van haperingen. Superfijn dat ze deze technologie ook blijven doorontwikkelen!

Geruststellen en een stukje veiligheid

Het allerleukste van het installeren van personenalarmering vind ik dat het uiteindelijk een stukje bezorgdheid, onzekerheid en kwetsbaarheid wegneemt. Blije gezichten na de installatie en de welbekende uitspraak van cliënten: ‘nu maar hopen dat ik het weinig of niet nodig zal hebben.’ Mijn antwoord hierop altijd: ‘het is een stukje veiligheid voor u en een geruststelling. Het maakt het leven makkelijker.’