Terugblik eHealth Week: hoogtepunten and key messages

Patient empowerment, Big Data, co-creatie, connected care en niet te vergeten ‘opschalen’. Een eHealth bingo was zo gemaakt tijdens de Europese eHealth Week in Amsterdam, aldus één van de deelnemers. Als live reporter van FocusCura, en als kennisslurper namens mezelf, was ik op dit grootste congres op het gebied van eHealth aanwezig. In dit blog de hoogtepunten, mijn ervaringen en de key messages die ik meeneem.

Vermoeiend om steeds hetzelfde jargon ‘zoals die van een eHealth bingo’ te horen? Welnee, als het maar een doel dient! eHealth is geen doel op zich, maar een middel om kwaliteit van leven voor patiënten te kunnen verbeteren met meer persoonsgerichte zorg tegen een lagere prijs.

Patients included

Wat me het meest is bijgebleven, is het feit dat er voor het eerst ook patiënten deelnamen aan dit Europese eHealth congres. Niet meer óver de patiënt praten, maar mét de patiënt! Zowel in het publiek als ook on stage namen patiënten actief deel om ons als ‘eHealth activisten’ bij de les te houden over de mogelijkheden van de veelal op het eerste oog fantastisch lijkende innovaties. 'Rolstoel gebonden en levend met een zeldzame bindweefselziekte weet zij als geen ander hoe broos het leven soms kan zijn'

Een van de meest indrukwekkende Keynotes kwam dan ook van Anne-Miek Vroom, wetenschapper, directeur van IKONE én patiënt. Rolstoel gebonden en levend met een zeldzame bindweefselziekte weet zij als geen ander hoe broos het leven soms kan zijn. Symboliserend voor haar situatie staat ‘Willemientje’ (genoemd naar het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis waar ze jaren lang zorg heeft ontvangen): altijd op zoek naar balans. Iets wat patiënten allemaal doen toch? Je kunt je leven niet altijd reguleren, je kunt ziek worden ‘swing back & forward’, een omstandigheid waar Willemientje geen controle over heeft. En patiënten ook niet.

Vol met passie vertelde ze hoe eHealth de kwaliteit van leven voor patiënten kan verbeteren. Met de nadruk op kan, want feit is dat haar 450 uur bij medisch specialisten, 2500 röntgenfoto’s, 250 uur op de spoedeisende hulp (en dit is slechts het topje van de ijsberg) in schril contrast staat met het aantal uren zorg op afstand (lees: 10 e-mails, 1 e-consult). En dan nog maar te bedenken wat voor een tijd het wel niet kost om patiënt te zijn (en diens mantelzorger). Soms uren in de wachtkamer moeten zitten of wéér in de file staan voor opnieuw een afspraak met de specialist. Wat duur voor de maatschappij!

Hoe zorgen wij dat we al onze briljante innovaties daadwerkelijk een rol laten spelen in het leven van patiënten?'Soms uren in de wachtkamer moeten zitten of wéér in de file staan voor opnieuw een afspraak met de specialist'

Bekostiging eHealth

We moeten innovaties dan in elk geval beschikbaar maken voor een grote groep patiënten. Iets wat op de dag van vandaag nog zeker niet de normaalste zaak van de wereld is. Maar verandering is op komst.

Daan Dohmen CEO van FocusCura maakte in zijn Keynote bekend dat patiënten met hartfalen of andere cardiovasculaire problematiek – als onderdeel van hun reguliere zorg – cVitals en cContact kunnen ontvangen. Minder onnodige ziekenhuisopnames en de patiënt die zelf ziet hoe het met hem of haar gaat en ook kan communiceren met de zorgverlener.

Revolutionair is dit zeker! Niet zozeer het feit dat de zorgverzekeraar deze zorg gaat vergoeden (dat is niet nieuw), maar het feit dat de zorgverzekeraar deze zorg op grote schaal durft in te kopen bij in dit geval Cardiologie Centra Nederland. En dus is het vergoed. Als er één zorgverzekeraar over de dam is, volgen er meer toch?

Verdwijnen dan alle ziekenhuizen?

Wat voor effect heeft dit op de zorg geleverd door ziekenhuizen in de toekomst? Professor Leonard Witkamp, directeur van KSYOS durfde te stellen dat in 2030 de ziekenhuizen verleden tijd zijn! Worden de ziekenhuizen dan net zoals de Beurs van Berlage in Amsterdam (locatie eHealth congres, voormalig aandelenbeurs) een monument? De stenen zijn al wel gemetseld immers.

In elk geval zullen de ziekenhuizen niet vooruit kunnen met de manier waarop zij nu georganiseerd zijn. De zorg zal rondom de patiënt moeten worden gevestigd. Of zoals minister Edith Schippers het mooi verwoordde: ‘van de waiting-room naar de living-room’.'Worden de ziekenhuizen dan net zoals de Beurs van Berlage in Amsterdam een monument?'

Het aantal (her)opnames zal verminderen door betere preventie met eHealth evenals het aantal poli afspraken. Dit zal ervoor zorgen dat ziekenhuizen eHealth wel moeten omarmen om nog zorg ingekocht te krijgen door verzekeraars in de toekomst. En wat te denken van het feit dat patiënten na een operatie veel sneller ontslagen worden naar huis.

Be like a duck?

We moeten nog steeds erg veel leren voordat eHealth echt generiek onderdeel is van de huidige gezondheidszorg. Een zorgpad veranderen voor patiënten met behulp van eHealth gaat niet vanzelf, al zal je dat aan de buitenkant niet meteen zien. Innoveren is gewoonweg keihard werken. Of zoals professor Wouter van Solinge, eHealth ambassadeur van het UMC Utrecht liet weten: ‘Be like a Duck - above the surface look composed and unruffled, below the surface, paddle like hell’!

Key message

Wat ik vooral heb geleerd waar we op dit moment veel (meer) waarde aan moeten hechten om eHealth succesvoller te maken. En dan kom ik terug op de eerdere vraag: hoe zorgen we dat we innovaties daadwerkelijk een rol laten spelen in het leven van de patiënten?

Dat is door hen als volwaardige partner mee te nemen in de ontwikkeling. Het zijn alleen de patiënten die dagelijks met de eigen ziekte moeten zien te dealen. Alleen zij kunnen je precies uitleggen wat gaat werken op het gebied van eHealth en wat niet!