Zoektocht naar de beste sleutelkluis: 3 flinke uitdagingen

24 april 2017

Vorige week introduceerden we het eerste product uit een reeks cKey sleuteloplossingen: cKey Pin. Een mooi moment, want daarmee is een veilige en betaalbare sleutelkluis voor woningtoegang eindelijk voor iedereen binnen handbereik. En het is ook goed nieuws voor zorgorganisaties. Want die kunnen voor eens en voor altijd een einde maken aan alle gedoe rond sleutelbeheer.

In dit blog beantwoord ik de 3 belangrijkste vragen die we onszelf hadden gesteld toen we begonnen aan de ontwikkeling van cKey Pin. Maar eerst nog even terug naar de aanleiding…

Het sleutelprobleem en het probleem van onveilige sleutelkluisjes

Als we willen dat kwetsbare mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven, dan is het belangrijk dat zij veilig toegang kunnen verlenen aan zorgverleners of mantelzorgers. Ook als zij zelf de deur niet open kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat zij gevallen zijn of (tijdelijk) bedlegerig zijn.

'In ons land hangen veel onveilige sleutelkastjes en sleutelkluisjes bij voordeuren' In ons land hangen om deze reden veel sleutelkastjes en sleutelkluisjes bij voordeuren. Maar vaak zijn die niet veilig. Een uitzending van het televisieprogramma Kassa maakte dat een tijdje geleden nog eens pijnlijk duidelijk.

FocusCura vond dat dit anders kon en ontwikkelde een aantal sleuteloplossingen, waaronder het zeer innovatieve cKey Door. Een geavanceerde technische uitbreiding van het voordeurslot om mensen via een app toegang tot de woning te verlenen. Een groot voordeel is dat de oplossing onzichtbaar is vanaf de buitenkant. Heel mooi, maar tijdens onze zoektocht bleek al snel dat deze moderne oplossing niet voor iedereen financieel haalbaar zou zijn.

Daarom ontwikkelden we ook een voordelig alternatief: cKey Pin. En daarbij hadden we dus te maken met 3 vragen die we moesten beantwoorden…

Vraag 1: hoe krijgen we onze sleutelkluis zo veilig mogelijk?

Bij FocusCura hebben we al langer ervaring met veilige sleutelkluizen. Waarom dan een nieuw systeem ontwikkelen? Nou, onze eerdere systemen waren eigenlijk alleen geschikt voor de thuiszorg, omdat ze waren gebaseerd op het principe van één ‘moedersleutel’. Deze systemen zijn nog steeds erg goed, maar cliënten en zorgverleners vertelden ons dat zij een oplossing zonder fysieke sleutels wilden. Immers, bewoners willen naast de thuiszorg ook aan anderen makkelijk toegang kunnen geven. Mantelzorgers, tafeltje-dekje, de huisarts, de fysiotherapeut…

Selectiecriteria: onafhankelijk gekeurd én zelf getest

‘Wij stelden onszelf continu de vraag: zou je ‘m bij je eigen ouders of grootouders naast de deur hangen?’ Wij vonden dat onze oplossing aan twee criteria moest voldoen: Eén: is het gekeurd door een onafhankelijke instantie? Twee: hoe doorstaat het onze eigen tests? Dit tweede vonden we heel belangrijk want bij onze eigen tests letten we naast inbraakwerendheid ook op specifieke zorgaspecten zoals gebruikersvriendelijkheid voor zorgverleners en storingsgevoeligheid in dagelijks gebruik. De vraag die we onszelf daarbij continu stelden: zou je ‘m bij je eigen ouders of grootouders naast de deur hangen?

Fabrikant van bankkluizen

Na onze testen in het Futurelab, besloten we de handen ineen te slaan met een fabrikant die normaal gesproken ook bankkluizen en panic rooms maakt. Wat me direct opviel was dat ze goed in de materie zaten en op een verstandige manier naar veiligheid keken.

Zo hebben ze tijdens de gesprekken om cKey specifiek voor de zorg in te zetten op geen enkel moment gepretendeerd dat het onmogelijk is om hun systeem open te breken. In plaats daarvan zeggen ze: je moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker is om op andere manieren in te breken. ‘Je moet ervoor zorgen dat het aantrekkelijker is om op andere manieren in te breken’Zodra het kluisje veiliger is dan je voordeur, is dat het geval. Een verstandige manier om naar veiligheid te kijken, vind ik. Je wilt dus eigenlijk een situatie creëren waarbij het sleutelkluisje niet de zwakste schakel is.

Wel of geen keurmerk en zo ja: welk keurmerk?

We wilden graag dat cKey Pin onafhankelijk gekeurd en getest zou zijn, om onafhankelijk bewijs te hebben dat inbrekers met handgereedschap tenminste enkele minuten worden tegengehouden en zo worden ontmoedigd. Immers, uit het rapport 'Woningcriminaliteit' van de politie bleek dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers worden gepleegd. In Nederland denk je dan al snel aan het SKG keurmerk. Wij hebben echter gekozen voor het Britse keurmerk Sold Secure, ook al is dit in Nederland wat minder bekend.

Als internationaal bedrijf zijn wij namelijk actief in verschillende landen. En wat bleek? Elk land heeft zo zijn eigen keurmerken en instanties, die allemaal ongeveer hetzelfde testen maar op sommige punten ook van elkaar verschillen. Daardoor stonden we voor een dilemma, want verschillende keurmerken onderhouden voor ieder land is een onbegonnen zaak. Na ons verdiept te hebben in de materie, bleek gelukkig dat er op Europees niveau normen zijn waarop de lokale eisen in verschillende landen voor het grootste deel zijn gebaseerd. NEN5089 voor hang- en sluitwerk. NEN14450 voor kluizen.

Sold Secure is een Brits testinstituut dat zich toelegt op het beoordelen en classificeren van beveiligingsproducten. En net als SKG heeft het Sold Secure keurmerk zijn grondslag in de betrokkenheid van verzekeraars en de politie. Meer informatie is te vinden op de website van Sold Secure.

Sold Secure heeft gekeken naar het aantal minuten inbraakwerendheid met handgereedschap (zoals ijzerdraad en schroevendraaiers) of elektronisch gereedschap en naar de minimale tijd voor manipulatie van het slotmechanisme, een kwetsbaar punt bij veel pincodekluisjes. cKey Pin werd getest en kreeg het stempel Sold Secure Bronze. Dat betekent dat het kluisje 3 minuten inbraakwerend is bij inbraak met handgereedschap.

Vraag 2: hoe houden we onze sleutelkluis betaalbaar?

Veel ouderen in Nederland moeten rondkomen met een heel kleine beurs. Dan kun je wel met een prachtig kluissysteem aankomen dat vele honderden euro’s kost. Maar voor mensen die van een AOW moeten leven, is dat natuurlijk geen haalbare kaart. Nog los van eventueel onderhoud dat erbij komt kijken.

‘Een veilig sleutelkluisje bij heel veel mensen binnen handbereik brengen? Dan kom je al snel uit op een huur- of abonnementsconstructie’ Daarom stelden wij ons de volgende vraag: kunnen wij cKey op zo’n manier aanbieden dat het echt voor heel veel mensen binnen handbereik komt? Dan kom je al snel uit op een huur- of abonnementsconstructie.

We begrepen uit marktonderzoek dat een instapoplossing in de vorm van een kluisje maximaal 5 euro per maand mag kosten én dat mensen het systeem van maand tot maand moeten kunnen opzeggen. Want stel: je komt net uit het ziekenhuis. En je hebt gedurende een revalidatieperiode van 6 weken een sleutelkluisje nodig om de thuiszorg binnen te laten. Dan wil je toch geen investering doen in aanschaf van apparatuur?

Ook vakkundige installatie tegen lage kosten

Daarnaast hebben we heel kritisch gekeken naar de installatiekosten voor gebruikers. Want vakkundige installatie is echt essentieel. Dat moet gewoon veilig gebeuren, volgens alle voorschriften. Bovendien geven onze installateurs uitleg over het systeem, zodat wij (en de zorgorganisaties) zeker weten dat klanten er op de juiste manier mee omgaan.

Het resultaat: cKey Pin is beschikbaar voor € 4,95 per maand, maandelijks opzegbaar en wordt voor € 59,50 volgens de veiligheidsvoorschriften thuis geïnstalleerd. Inclusief configuratie met een door de cliënt gekozen code én een persoonlijke uitleg van onze installateur.

Vraag 3: hoe kunnen we het sleutelprobleem samen met zorgorganisaties oplossen?

In het verleden was het gebruikelijk dat zorgorganisaties de investeringen deden in sleutelsystemen. Mede door de bezuinigingen kunnen veel zorgorganisaties dit niet meer. Zij willen hun cliënten wijzen op oplossingen, maar zelf geen gedoe, kosten of risico’s. En dat is begrijpelijk. Daarom kozen we voor een dubbele benadering.

‘Ook zorgorganisaties hebben belang bij een adequate oplossing van het sleutelprobleem’Enerzijds werken we heel nauw samen met zorgorganisaties en ledenverenigingen. Zo stellen we promotiemateriaal ter beschikking, evenals voorbeeldbrieven voor cliënten of leden. Want zorgorganisaties hebben belang bij een adequate oplossing van het sleutelprobleem, en een veilig sleutelkluisje voor hun cliënten. Anderzijds kunnen consumenten cKey Pin ook rechtstreeks bestellen op www.hetveiligesleutelkluisje.nl.

Eerste reacties

De eerste reacties op cKey zijn zeer positief. Zowel op het feit dat cliënten kunnen kiezen binnen het cKey concept voor verschillende sleuteloplossingen, als op de betaalbaarheid van de producten.

Een goed voorbeeld is een organisatie die nu nog continu sleutels moet halen en brengen in het geval van alarmoproepen bij cliënten. Die zijn zo blij dat ze dit straks niet meer hoeven te regelen en organiseren! En met hun ledenvereniging hebben ze zelfs een gave actie bedacht in hun ledenblad. Zo kunnen hun ledenconsulenten en zorgverleners iets extra’s bieden voor cliënten en wordt een groot probleem opgelost. Iedereen tevreden.

Is dit thema ook binnen jouw zorgorganisatie actueel? Neem dan gerust contact op met FocusCura om samen te bespreken hoe jullie het sleutelbeleid beter zouden kunnen inrichten. Want zoals je al in dit blog hebt kunnen lezen: wij houden wel van een uitdaging (of drie)!

PS. Ik vind het heel belangrijk dat we mensen goed informeren over welke sleutelkluis voor hen geschikt is en wat veilig nu precies betekent. Het kan soms best ingewikkeld zijn. Daarom ontwikkelden we een sleutelkluis keuzehulp die mensen op weg helpt. Deze zullen we regelmatig met nieuwe informatie updaten.

Over Stijn van der Heijden

Ing. Stijn van der Heijden is product manager cKey bij FocusCura. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van het totaalconcept cKey, waaronder cKey Pin, cKey Door en cKey Central. Na het afronden van zijn studie Gezondheidszorgtechnologie deed Stijn de nodige ervaring op bij verschillende zorgorganisaties. Zo werkte hij bij ouderenzorgorganisatie ZZG Zorggroep en gehandicaptenzorgorganisatie Dichterbij mee aan de introductie van de eerste domotica in de zorg. Bij FocusCura richt hij zich op de implementatie van zorginnovaties, met een duidelijke specialisatie in toegangsoplossingen.