Daan Dohmen

Eén ervaring was in het bijzonder bepalend voor Daan, oprichter van FocusCura. Hij werkte, toen nog maar zeventien jaar oud, in het bejaardentehuis bij zijn ouders om de hoek. Op een middag ging hij ‘stiekem’ met een bewoonster naar het winkelcentrum om de hoek. Dit was eigenlijk verboden. Alle bewoners waren verplicht in het winkeltje van het bejaardentehuis boodschappen te doen.

Eenmaal bij de kassa aangekomen, kwam mevrouw met haar rolstoel vast te zitten. Ze moesten haar komen bevrijden. Ze vond het een prachtig avontuur en zei: ‘dit is het allerleukste wat ik in de afgelopen tien jaar heb meegemaakt.’

Kloof tussen techniek en zorg overbruggen

Dat zette Daan aan het denken. Wat kan ervoor zorgen dat ouderen en chronisch zieken niet hoeven weg te kwijnen in verzorgingshuizen? En in plaats daarvan zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en de regie blijven houden over hun leven?

Daan’s eerste idee was als arts te gaan werken en zich hiermee bezig te houden. Maar nadat hij werd uitgeloot, kwam hij in Twente terecht bij een nieuwe opleiding Technische Bedrijfskunde, Geneeskunde & Management. Hier ontdekte Daan de enorme mogelijkheden van moderne technologie voor de zorg en na zijn studie richt hij dan ook op een zolderkamer in Amsterdam FocusCura op.

FocusCura behoort inmiddels acht jaar op rij tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. In 2010 werd Daan hiervoor uitgeroepen als ‘Entrepreneur of the Year’ en in 2011 FocusCura tot ‘Meest Innovatieve Bedrijf van Nederland’.

Wetenschapper

Daan studeerde in 2003 af aan de Universiteit Twente. In 2012 promoveert hij bovendien cum laude aan de faculteit Gedragswetenschappen op het proefschrift ‘De ‘e’ van e-Health’. Hierin beschrijft hij de stappen die nodig zijn om moderne technologie optimaal in te zetten in de zorg.

Ook is hij initiatiefnemer van het Futurelab voor de Zorg. Een onderdeel van FocusCura waar onderzoek gefaciliteerd wordt en waar hij samen met jonge academici enkele jaren vooruit probeert te kijken om belangrijke technologische zorgtrends vast te stellen.

Tot 31 december 2014 was Daan actief bestuurslid van HealthValley. Verder is hij als zorgfuturist een veelgevraagd internationaal spreker, gastdocent en blogger. In de zomer van 2015 is hij benoemd als lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en de beide kamers van de Staten-Generaal.

Keynote eHealth Week 2016

Blog

Daan blogt over de toekomst van de zorg. Hoe ziet onze zorg eruit over 5, 10 en 20 jaar? Hoe kunnen we omgaan met alle problemen die erop ons afkomen? Wat voor kansen bieden
nieuwe technologieën ons? En hoe kunnen wij als mensen een goede balans vinden tussen ‘koude techniek’ en ‘warme, menselijke zorg’?